„Chodź i zobacz…(J 1, 46b)” Pielgrzymka do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach

Dnia 17 czerwca br. odbyła się, po trzech latach przerwy, Ogólnopolska Pielgrzymka Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach. Uczestniczyli w niej głownie członkowie Parafialnych Kół Caritas, ale również byli obecni przedstawiciele szkolnych i akademickich kół Caritas.

Tegoroczna pielgrzymka odbyła się pod hasłem: „Chodź i zobacz… (J 1, 46b)”.

Wydarzenie rozpoczęło świadectwo s. Teresy Pawlak (koordynatorka wolontariatu Archidiecezji Krakowskiej) dotyczące posługiwania wśród potrzebujących. Następnie odbyła się konferencja o. Michała Legana OSPPE (kierownik redakcji programów katolickich w TVP) zatytułowana „Oblicze Miłosierdzia”, która nawiązywała do przypowieści „O synu marnotrawnym”.

Mszy św. przewodniczył bp Jan Zając, a homilię wygłosił bp Wiesław Szlachetka (przewodniczący Komisji Charytatywnej KEP).

Na zakończenie homilii bp Wiesław przywołał słowa śp. Heleny Kmieć, wolontariuszki misyjnej zamordowanej w Boliwii, które mogą być drogowskazem dla wszystkich wolontariuszy: „Mam jeszcze wiele swoich marzeń i celów, ale jednym z ideałów, które staram się realizować to chęć bycia dla innych. Robienie czegoś tylko dla siebie nie daje tyle radości, co robienie czegoś dla drugiego człowieka. Wspaniale jest móc, przez swoje działania i talenty, wywoływać czyjś uśmiech na twarzy i nieść innym pomoc”.

Pielgrzymka zakończyła się Koronką do Bożego Miłosierdzia i modlitwą zawierzenia.

W pielgrzymce uczestniczyli przedstawiciele z naszej diecezji: członkowie z Parafialnego Zespołu Caritas z Olszyny, przedstawiciele wolontariuszy, a także ks. Marcin Uryga (z-ca dyrektora CDL), który odprawił Mszę św. w intencji wszystkich pracowników, wolontariuszy, dzieł które prowadzi i podejmuje Caritas Diecezji Legnickiej.