Integracyjny Bal Osób Niepełnosprawnych

W czwartek 29 grudnia 2022 roku odbył się Integracyjny Bal Sylwestrowy Osób Niepełnosprawnych. W wydarzeniu uczestniczyło około 200 osób. Niepełnosprawni wraz z rodzicami, opiekunami i przyjaciółmi zgromadzili się w Centrum Spotkań im. Jana Pawła II w Legnicy na spotkaniu opłatkowym i balu, który został wznowiony po trzech latach przerwy związanej z obostrzeniami pandemicznymi.
Wydarzenie rozpoczęło się o godz. 16:00 od uroczystej Mszy św. w kościele pw. Matko Bożej Królowej Polski, której przewodniczył ks. Bp Andrzej Siemieniewski, Biskup Legnicki, a koncelebrowali ks. Robert Serafin, Dyrektor Caritas Diecezji Legnickiej oraz ks. Marcin Uryga, zastępca Dyrektora Caritas Diecezji Legnickiej. W przebieg Mszy św. zaangażowali się niepełnosprawni i wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas.
Po Mszy św. w Centrum Spotkań im. Jana Pawła II było wspólne kolędowanie i składanie życzeń. Następnie wszyscy obejrzeli Jasełka przygotowane przez uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej we Lwówku Śląskim pod kierunkiem Pani Magdaleny Dąbrowskiej.
W wydarzeniu uczestniczyli również zaproszeni goście, a wśród nich obecni byli pan Tadeusz Krzakowski, Prezydent Miasta Legnica, a także pan Leszek Śliwak, Dyrektor Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych.
Wspólne świętowanie zakończył pokaz sztucznych ogni.