III Legnicki Dzień Rodziny

W ostatni dzień Legnickiej Majówki, na III Legnicki Dzień Rodziny pod hasłem “3-maj z Rodziną” zapraszał Związek Dużych Rodzin 3 Plus – Koło Legnica, wspólnie z innymi organizacjami pozarządowymi m.in.Caritas. Na znajdującej się scenie, na Polanie Angielskiej wystąpili:Teatr lalek “Akademia Wyobraźni” z Lądka Zdroju, Złote Centrum Artystyczne GoldArt z Legnicy oraz Dziecięco – Młodzieżowa Legnicka Orkiestra Dęta. Całe rodziny mogły uczestniczyć w warsztatach rękodzieła, sensorycznych i muzycznych, nauce majsterkowania, tworzenia biżuterii oraz makram, konkursach z nagrodami, fotografii rodzinnej, strefie piknikowej, a także bibliotece pod chmurką.Każdy głodny mogł także poczęstować się grochówką, kiełbasą z grilla, a wsród dzieci największe wzięcie miała wata cukrowa i popkorn.

Przy wielu tych atrakcjach pomagali wolontariusze Caritas Diecezji Legnickiej. W zaplataniu warkoczyków, malowaniu twarzy czy obsłudze dmuchańcow byli niezastąpieni.Także ich uwadze nie umknęły troski i problemy małych dzieci, wsparcie w tworzeniu prac, robienie im ulubionych balonowych zwierzątek oraz pomoc w znalezieniu rodziców zagubionych dzieci była nieoceniona.

Dziękujemy wolontariuszom ze Szkolnych Kół Caritas przy Zespole Szkół Muzycznych w Legnicy i przy Zespole Szkół Ekonomicznych w Legnicy oraz ich opiekunom za pomoc w wydarzeniu i za poświęcony czas.